HTML

S'pore

Kalandok Szingapúrban

Friss topikok

  • vlaky: Ne azért nyugtass meg, hogy ott ritkán isztok :) (2010.06.18. 14:24) Első találkozás a Clarke Quay-vel
  • vlaky: Mindenképpen! :) (2010.06.16. 02:05) Számlabefizetés
  • Vietnamibalzsam: Nagyon jók a képek! Főleg a cicus a végén :)) Wookie is kb. ekkorának hiszi magát:D (2010.06.13. 20:37) Zoo

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Linkblog

Számlabefizetés

2010.06.15. 15:49 vlaky

Na ez annyira tetszett, hogy le kell gyorsan írnom. Szóval eltelt az első hónap, így megérkeztek az első számlák is. Számszerint ketten, egy számla az összes közüzemre, mint víz, villany, gáz (igen-igen, kell a víz melegítéshez) és egy másik a mobil szolgáltatásra, mert ugye fizetni kell eme remek hálózati elérésért :)

Mielőtt megosztom veletek a számlafizetés hogyan-mikéntjét, meg kell említenem, hogy itt az első számlával depozitot is kell ám letteni. Ez a hozzám hasonlóan itt munkálkodó külföldieknek egységesen S$500 (kb. 80 ezer Ft). Ez biztosítja, hogy ha nem fizetünk, akkor ne a szolgáltató lássa kárát és fizettesse ki a többi, rendesen fizető állampolgárral.

De a lényeg! Számla megérkezik. Bosszankodunk, hogy a légkondi ugyanannyiba kerül, mintha otthon fűtenénk télen. Gyorsan kikapcsoljuk fél órára, majd rájövünk, hogy azért megéri mégis fizetni ezért a szolgáltatásért. Mindezek után lázasan elkezdünk gondolkodni, hogy akkor most mit is kezdjünk a számlákkal, amihez nincsenek számlának látszó dolgok csatolva. Mivel a szolgáltatók előrelátóak, és tudják, hogy kisViki új tagja a rendszernek, ezért mellékeltek egy útmutatót hogyan is egyenlíthetem ki a számláimat.

Egy kicsit egyébként aggódtam, hogy csak a posta és az itt GIRO-nak hívott megoldás lesz felkínálva, de ismét kellemesen csalódtam. A postától egyébként azért ódzkodtam, mert az egyetlent, ami néha láttam, az mindig tömve volt. A GIRO pedig ebben a szlengben az otthoni beszedési megbízással egyenlő. Na, de a lényegre térve a legtetszetősebb lehetőségnek az ún. SAM, azaz a Self-service Automated Machine tünt.

Nem tudom, hogy akik itt nőttek fel, azok érzékelik-e mennyi olyan kényelmi szolgáltatás van ebben a városban, amitől élhetőbb és kényelmesebb lesz ez a kis zsúfolt ország. Ez a készülék nem más, mint egy komplett, automatizált posta. Csak a számlabefizetést röviden összefoglalva:

  1. MRT-ről leszállunk és odasétálunk a SAM-hoz.
  2. Kiválasztjuk az érintőképernyőn, hogy számlát akarunk befizetni.
  3. Kiválasztjuk a szolgáltatót.
  4. A vonalkód szkennerhez helyezzük a számla vonalkódját. (Ha nincs nálunk az sem gond, ha tudjuk az előfizetői azonosítónkat.)
  5. Jóváhagyjuk a beolvasott összeget. (Vagy korrigáljuk, ha nem tetszik.)
  6. Megismételjük a 3-5 lépéseket az összes számlával.
  7. Megnézzük az összesítőt. (Ha gondoljuk korrigálunk.)
  8. Kiválasztjuk a fizetési módot (esetemben kártya).
  9. Elvesszük a kártyát és a kapott számlát.

Az egész nem volt több 5 percnél. És komolyan boldog vagyok tőle :)

Egyébként ezekkel az gépekkel lehet még:

  • büntetést, hiteltörlesztést, adót befizetni,
  • adományokat átutalni megadott szervezeteknek,
  • kórházi számlát kiegyenlíteni,
  • repülőjegyet kifizetni (AirAsia és JetStar),
  • mozijegyet venni,
  • 2 kg-ig levélre bélyeget venni (le is méri ám),
  • és még ezer apró dolgot, ami fogalmam sincs, hogy mi.

Összefoglalva: zseniális.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vlaky.blog.hu/api/trackback/id/tr72083780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vietnamibalzsam 2010.06.15. 22:34:38

Esetleg kaphatunk néhány képet erről a csodáról?
süti beállítások módosítása